reteaua

Vizionarea documentarului Reteaua, in regia lui Claudiu Mitcu, m-a trezit putin la realitate. O realitate pe care eu incerc sa o fac mai frumoasa, roz, cu oameni frumosi si cu probleme exsitente, dar pe care le poti rezolva. Fie ca ai niste prieteni misto, fie ca ai o familie foarte misto care iti spune ca nimic nu-i imposibil si totul se rezolva.

Realitatate despre care vorbesc aici este una necunoscuta mie (si poate si altora). Pentru ca nu am cunoscut niciun caz si nu m-am lovit personal de ea. Dar ea exista.

Reteaua vorbeste despre lipsa citostaticelor din spitale si este bazat pe o investigatie jurnalistica facuta de Vlad Mixich pentru Hotnews. Ne vorbeste despre neimplicarea statului roman in aceasta problema si despre frumusetea unor oameni care au ales sa faca bine. Medicamentele de care au nevoie bolnavii de cancer nu sunt nici macar scumpe ci doar greu de gasit, pentru ca Unifarm – societatea nationala care ar trebui sa asigure prezenta acestor medicamente aflate pe lista aprobata de minister – reactioneaza greu spre deloc si numai in urma unor presiuni politice declansate la randul lor de presiuni media.

Partea frumoasa a acestui documentar, daca o pot numi frumoasa avand in vedere despre ce cazuri vorbim, este ca cineva din afara sistemului medical a ales sa faca acest gest, aceasta retea a citostaticelor, care este semi–legala si care la 5 ani de la infiintare, inca functioneaza.

Totul a pornit din biroul vienez in care s-a format reteaua citostaticelor, cea care compenseaza neputinta statului. Acolo, un tanar de 29 de ani nu a acceptat faptul ca in ministerele de la Bucuresti birocratia este mai puternica decat viata.

Pentru cine vrea sa vada documentarul o poate face in Noaptea Alba a Filmului Romanesc, vineri, ora 22:30, la Muzeul Taranului Roman sau pe 24 septembrie, in prime time, pe HBO.

 reteaua


2 responses to “reteaua

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: