umbre

La finalul primului sezon Umbre, sau poate finalul final, never know, m-am decis sa scriu despre el. Sau mai bine sa spun de ce mi-a placut atat de mult.

Daca la inceputul serialului scriam dupa vizionarea primelor doua episoade ca scenariul lui este considerat cel mai bun scris vreodata pentru un serial romanesc, la finalul sezonului spun ca este cel mai bun, pur si simplu.

Mi-a placut foarte mult pentru ca am regasit o realitate neacceptata, pe care o cunoastem din auzite, sau poate chiar traita de unii dintre noi. Da, recuperatori exista de mult timp. Bat, iau bataie si recupereaza bani sau obiecte. Asa ca dragilor care ati urmarit serialul si i-ati recomandat scenaristului sa se uite la stirile de la ora 5, sa stiti ca nu acolo se face documentarea. Si nici in alte jurnale de factura aceasta de pe la televiziuni. Lucrurile acestea chiar se intampla. Exista pur si simplu. Trebuie doar sa stii pe cine sa intrebi si unde sa cauti.

De asemenea, nu exista un tipar al recuperatorului – asa ca cei care ati comentat ca Pavlu nu e portivit pentru ca, si pentru ca, forget about it. Cel prezentat in Umbre este o varianta: destul de dur, corp lucrat la sala – cat sa poata sa pocneasca bine, stil de viata modest – taximetrist, imbracat in trening si fara prea multe studii; dar exista varianta rafinata a acestuia: frumos, musculos, rafinat cu haine si masini scumpe si cu ceva in cap, despre care n-ai crede ca ar putea fi asa ceva. In ambele cazuri acestea pot sa aiba iubite sau familie pe care le protejeaza si nu le expun (sunt si situatiile in care acestea sunt implicate, dar asta e alta discutie). Oricum ar fi, ei au un scop precis: sa recupereze pentru cineva ceva prin orice mijloace.

Mi-a mai placut pentru limbajul folosit: o armonie perfecta intre infatisare, conditie si sarcini de indeplinit; potrivit de la prima replica pana la final. Mi-au placut: locurile unde a fost filmat pentru ca sunt autentice, muzica, intriga si decorurile alese. Mi-au placut actorii si drama, cu influente de comedie neagra, ce-i drept, dar fix din acest motiv mi-a placut.

Daca as scrie continuarea acestuia, as educa un pic personajul principal, l-as rafina si nu ar mai fi taximetrist. (pentru ca este expus si el vrea sa iasa din aceasta lume). Nu va iesi din lumea asta decat daca pleaca din tara sau moare. Nu as alege niciuna dintre variantele astea. As merge pe “avansarea” lui si as centra actiunea pe taxele de protectie. Pentru ca da, si acestea sunt reale. La noi, in Romania.

umbre

 

 

Reclame

2 responses to “umbre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: