one world romania

Marti seara, 11 martie adica, m-am intors putin in comunism odata cu vizionarea filmului High Tech, Low Life.

Castigatorul recent al premiului Grierson pentru cel mai bun debut  documentar, High Tech, Low Life e o cronica a vietii cotidiene a doi jurnalisti-cetateni din China – Zola, vanzator de legume si Tiger Temple, blogger – care se inarmeaza cu laptopuri si camere digitale si cutreiera China in cautare de povesti fara sanse de a fi acoperite de mass-media oficiale. Cum guvernul chinez continua sa controleze internetul, in ultimii ani un numar semnificativ de cetateni chinezi s-au alaturat comunitatii de indivizi animati de simtul responsabilitatii sociale si dispusi sa riste persecutia politica pentru a documenta portiunile de realitate condamnate la invizibilitate oficiala.

Evident ca va povestesc o alta isprava minunata  de-a lui Cristi, despre proiectia speciala pentru bloggeri, de la One World.

Acest film documentar face parte din sectiunea Clinica mass media a Festivalului One World Romania – Festival de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului – desfasurat in perioada17 martie – 23 martie.

Despre conceptul  – Cine – lupta, regizorul si directorul Festivalului, Alexandru Solomon:

Țara arde și noi facem festival. De la ultima noastră ediție, strada s-a umplut de oameni care au găsit cauze pentru care să lupte. Pentru prima oară din 1989, a bătut un vânt de solidaritate. Uitându-ne în calendar, am văzut că au trecut aproape 25 de ani. 25 de ani ar fi trebuit să fie de ajuns. Am adunat filme care privesc în urmă spre acest sfert de secol și spre ce s-a petrecut mai înainte în Europa răsăriteana. Marcel Lozinski, om al Solidarității, vine din Polonia cu filmele lui, realizate între 1973 și 2013. Ochi la fel de critic și liber în anii dictaturii ca și în aceia ai tranziției – Lozinski ne provoacă să revedem prin ce am trecut și către ce ne îndreptăm.

Eroii acestui an sunt activiștii (cuvânt „urât”, renăscut din cenușa propagandei…). Filmele din secțiunea care le este dedicată îi înfățișează cu tot cu slăbiciunile, eșecurile și îndoielile lor. Fie că se opun unei autostrăzi sau unui dictator, încăpățânarea lor nu este totdeauna simpatică, dar asta nu îi face mai puțin admirabili.

Corupția – un alt cuvânt care a devenit nesuferit și „șters” de prea multă folosință. Filmele pe care le-am grupat în jurul acestei idei îi redau „strălucirea”, prezentând corupția ca pe o creatură cu nenumărate chipuri, ca pe un mod de funcționare strâmbă între oameni și statele lor, un virus global prezent în Cehia, Rusia sau India.

Mai există etică în mass-media? Slăbiciunile celei de-a patra puteri fac prima pagină peste tot în lume. Ce alternative avem când presa își pune poalele manipulării și corupției în cap? Am încercat să privim acest fenomen și soluțiile lui prin tot atâtea filme de pe cinci continente.

Și dragostea e un drept al omului. Sună frivol, însă societatea, legile sau familia se pun deseori de-a curmezișul între doi oameni care se iubesc. Filmele din această secțiune ne aduc aminte că drepturile omului nu sunt o expresie a limbajului de lemn impus de organismele internaționale, ci o necesitate izvorâtă din suflet.

Filmele din programul One World România 7 bat în pet-uri, își scriu pe pereți disperarea și dizolvă ipocrizia și murdăria care ne înconjoară. Dar ele vorbesc pe limba universală a filmului, sunt mai creative decât orice slogan, mai acide decât orice articol de presă. Ne asociem cu artiști ca Dan Perjovschi și Gianina Carbunariu, pentru că arta lor este una a reacției rapide, bazată pe texte și contexte preluate din realitate. Prezența acestor parteneri ai documentarului ne onorează și ne inspiră.

 25 de ani e mult, dar se pare că nu a fost de ajuns. 

Tocmai de asta facem festival, pentru că ne arde…

imagine-din-filmul-high-tech-low-life-jpg-ro-140310063954

 

 

 

 

Anunțuri

One response to “one world romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: