saptamana bloggerului sustenabil

Dupa ce am fost, sau nu, un blogger chibzuit, am acceptat fara sa stau pe ganduri provocarea aceasta: Saptamana bloggerului sustenabil!

Ce poate fi mai frumos la inceput de saptamana, decat sa citesti despre oameni carora le pasa de faptul ca resursele sunt limitate? Stiu ca suna ca fraza aia din cartea de economie de-a unspea, dar acesta este adevarul. Bine, nu doar despre asta este vorba.

In provocarea lansata de Cristi [chinezu.eu, pentru cine nu-l stie inca, desi la cate lucruri extraordinare face, m-as mira sa fie cineva care sa nu-l cunoasca] este vorba despre monitorizarea cheltuielilor pe mancare si pe consumul de apa intr-o saptamana. Si foarte important: monitorizarea mancarii aruncate! Mie personal mi se pare interesant de stiut cati bani dau la gunoi!

Initiatorul acestui experiment este Unilever, care dupa 9 saptamani a ajuns la niste concluzii foarte interesante, pe care le gasiti mai jos:

Experimentul social a avut loc în casele a 7 familii de români, cu profile demografice diferite, timp de 9 săptămâni. Participanții au monitorizat cantitatea de mâncare aruncată zilnic și consumul de apă din gospodărie, oferind astfel o imagine de ansamblu asupra gestionării resurselor într-o gospodărie. În urma recomandărilor primite de la specialiștii implicați în acest proiect, cei 7 participanți au făcut mici schimbări în stilul de viață al familiei pentru a reduce deșeurile alimentare și consumul de apă. Printre recomandările primite din partea Unilever, pentru un stil de viață mai sustenabil, se numără: planificarea săptămânală a meselor, efectuarea cumpărăturilor pe bază de listă, congelarea și refolosirea resturilor alimentare, mărirea frecvenței dușurilor, în detrimentul băilor, oprirea apei în timpul spălării pe dinți, planificarea eficientă a spălării hainelor.

„Studiile Unilever arată că 68% din amprenta de mediu generată de produsele noastre provine din consumul casnic, prin modul în care consumatorii le utilizează zi de zi. Prin urmare, una dintre cele mai mari provocări este de a identifica modalități de schimbare a comportamentului consumatorilor noștri, astfel încât să reducem impactul asupra mediului. Micile schimbări ale stilului nostru de viață pot reduce efectele negative asupra mediului, aducând totodată reduceri la bugetul gospodăriei, a declarat Jarek Malinowski, Managing Director la Unilever South Central Europe.

Participând la studiu, familiile implicate au fost surprinse de cantitatea de mâncare aruncată săptămânal. Monitorizarea deșeurilor alimentare i-a determinat să înțeleagă atât adevărata dimensiune a fenomenului, cât și faptul că, luând măsuri, pot face economii la buget. Un studiu Unilever desfășurat în România în acest an arată că 42% dintre respondenți aruncă frecvent (săptămânal sau zilnic) la gunoi mâncarea consumată acasă.

În cele 6 săptămâni de implementare a recomandarilor, participanții au economisit până la 8 metri cubi de apă și au redus aproape în totalitate cantitatea de mâncare aruncată la gunoi.

Concluziile acestui experiment le-am gasit tot in comunicatul Unilever:

Adoptarea unui stil de viață sustenabil poate aduce economii, lunar, în medie, de 17,5% la bugetul de care dispune o familie. Acestea sunt rezultatele unui experiment social privind un stil de viață sustenabil, efectuat în această toamnă în România, de Unilever South Central Europe și compania de cercetare 360Insights. Studiul a fost realizat pentru a răspunde consumatorilor la întrebarea Ce putem face pentru a avea un stil de viață mai sustenabil?”, prin oferirea unor soluții simple și eficiente.

La ce concluzii ajung eu dupa o saptamana de monitorizare, am sa va va spun. Pana atunci, puteti incerca sa fiti bloggeri sustenabili, participand la aceasta provocare.

La final se lasa cu bere!

 

 


5 responses to “saptamana bloggerului sustenabil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: