zmei trei

Cand am auzit prima data de Zmei Trei, in aprilie adica, am zis hai sa-i vad. Cautasem sa vad cine sunt si ce canta. Muzicieni romani si germani, de care auzise mai mult occidentul decat Romania.

Au cantat aseara, in Godot Cafe-Teatru. Sala era neincapatoare, iar ei erau emotionati. Vibrafonul parca era vrajit, solista parca intra in fibrilatii si incet-incet se faceau auzite acordurile din cantecele Mariei Tanase.

Mihai Iliescu, chitaristul trupei, a facut o afirmatie absolut fantastica: la aniversarea celor 100 de ani de la nasterea Mariei Tanase, multi incearca sa-i cante piesele. Putin reusesc insa. Printre cei putini, se numara si ei. Solista lor, Paula Turcas, are o voce care ii permite sa cante si Maria Tanase si tot ce vrea ea.

Sunt tineri, frumosi, talentati si revin in aprilie, anul viitor, in Romania.

Despre trupa (via Godot Cafe – Teatru)

Zmei Trei a debutat în anul 2011 la Atelierul de Producţie din Bucureşti în deschidere la Shukar Collective şi de atunci a susţinut concerte pe scene renumite din Berlin, Bruxelles şi Bucureşti. În Bucureşti vor susţine în premieră în noua componenţă un concert pe 19 aprilie, de la ora 22.00, la Godot Cafe – Teatru.

Muzica Zmei Trei se poate defini ca o muzică aspră cântată cu suflet.  Muzica directă, dreaptă, tăioasă ca o lamă, fără ascunzişuri, fără pretenţii, fără false identităţi.  Fără postmodernisme triviale, fără bullshit.  Drept la inimă, ca un glonţ de argint.

 Sound-ul Zmei Trei este un experiment reuşit din contraste.  Fiecare dintre cei cinci muzicieni cântă liber în propriul stil, diferit de al celorlalţi, însă cu o mare sensibilitate în ceea ce priveşte sunetul de ansamblu.  Vocea puternică îmbină stilul cel mai pur românesc cu o frazare perfectă, specifică muzicii culte.  Chitara cântă între clasic şi folk.  Muzicuţele cântă în stil tradiţional, iar vibrafonul improvizează jazz şi progresiv.

Aveţi aici un fragment din ultimul concert de la Berlin: http://www.youtube.com/watch?v=KSAWqshE5q4

Mihai Victor Iliescu a înfiinţat Zmei Trei în 2001.  Chitarist încă de când era copil, a urmat apoi Dreptul la Bucureşti şi la Londra.  S-a făcut avocat, dar l-a cam strâns cravata la gât.  Apoi a făcut reclame – până s-a săturat şi de asta.  Atunci şi-a luat lumea în cap şi a plecat la Berlin, unde a studiat din nou chitara cu Prof. Rainer Feldmann şi jazz cu Alexej Wagner.  Acum e muzician şi profesor de chitară la Berlin, dar drumul merge mai departe cine ştie unde?

 Ioan Constantin (să-i zicem Nelu) era liftier la Lăptărie acum vreo 13 ani, când Mihai se grăbea să urce după nişte beri.  Mihai nu ştia atunci că Nelu este un geniu muzical absolut, cel mai bun intepret la muzicuţă din Estul Europei, poate printre cei mai buni din lume.  Între timp a descoperit şi aşa au descoperit şi alţii.  Nelu cântă la muzicuţă de peste 50 de ani şi nu este ceva-să-nu-poată.  De la muzică clasică la populară, de la virtuozitate extremă le sensibilitate extremă. Auziţi-l numai ce face pe album.

 Paula Ţurcaş (soprană) a studiat la Academia de Muzică din Cluj şi apoi la Hochschule Musik und Theater Zürich.  Între 2005 şi 2007 a fost membru al Schweizer Opernstudios Biel, iar în continuarea studiilor a absolvit cursul postuniversitar de muzică contemporană din Lugano, cu Maria Castellani.  Mai departe, în cadrul Academiei Internaţionale Haendel din Karlsruhe, şi-a consolidat stilul interpretativ în muzică veche.  Paula este laureată a Concursului de Canto „Eugenia Moldoveanu”, iar în 2006 a câştigat Premiul Fundaţiei Elsy Meyer din Zürich.

 Adam Datcu nu are în mână nici un fulger, nici o flintă, nici o sabie.  Obiectul periculos de metal este o muzicuţă uriaşă, pe care doar el poate să o ridice şi să o mai şi cânte.  Ea face acorduri, armonii, ritmuri, sunete ciudate, ea face oamenii să danseze.  Adam reprezintă în grupul nostru forţa brută, energia pământeană în starea ei naturală, nefiltrată.  Sound-ul lui inconfundabil creează un contrast puternic cu stilul rafinat al vocii şi vibrafonului. 

Oli Bott este, cu cuvintele presei germane, „the rising star on the Berlin jazz sky”.  A studiat vibrafon şi compoziţie la Berklee College of Music din Boston, unde i-a avut profesori pe Gary Burton şi Bob Brookmeyer şi unde a absolvit cu distincţia summa cum laude.  La Berlin compune pentru propria sa orchestră de jazz, pentru radio şi TV, Distins cu Premiul NDR pentru dirijori de jazz, Premiul I la Concursul de Improvizaţie de la Leipzig, Europe Jazz Contest şi Wayne Shorter Award, USA.

Reclame

2 responses to “zmei trei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: