victoria de la victoria

Exista un loc minunat la poalele Muntilor Fagaras si acesta se numeste orasul Victoria!

Evident, sunt multe locuri minunate, nu numai acolo, dar acesta are o semnificatie aparte: anul acesta a gazduit primul sau Festival. Este vorba despre Festivalul de Film Victoria, care s-a desfasurat in perioada 22-25 august. N-am fost la Festival, dar am primit aseara un follow-up eveniment si mi-am dat seama ce am pierdut:

În perioada 22 – 25 august 2013 orașul Victoria a devenit ‘Combinat montan pentru exploratorii urbani’, exploratori care au început să sosească încă de joi, de la prânz, alăturându-se locuitorilor deveniți deja fani ai inițiativei.

Iubitorii de film au putut asista la proiectii zilnice (la Casa de Cultura si in aer liber, la Stadion) – 40 de filme, workshop-uri si intalniri cu profesionisti in domeniu, petreceri tematice in aer liber si concerte live.

Prima seara a Festivalului a debutat cu proiectia filmului ‘Toata lumea din familia noastra’, in regia lui Radu Jude, moment in care organizatorii au realizat ca brusc sala Casei de Cultura devine neincapatoare si cat de mult era nevoie de acest Festival in orasul Victoria!

Despre ceea ce s-a vizionat in cadrul Festivalului, despre sustinatorii acestuia si invitatii sai, va las placerea sa cititi mai jos:

Vineri şi sâmbătă (23 şi 24 august) la Casa de Cultură s-au difuzat între 3 şi 5 calupuri de filme de scurt-metraj şi documentare. Înaintea fiecărui calup au urcat pe scenă reprezentanţi ale unora dintre proiecte pentru a vorbi publicului despre ele, iar la finalul fiecărui calup de difuzare a avut loc o sesiune de Q&A. Publicul a putut vota, pe toată durata Festivalului, filmul sau documentarul preferat. Echipa de producţie al celui mai votat proiect urma să fie premiată duminică.

Seara, la Scena Stadion, au avut loc proiecţiile în aer liber ale lung-metrajelor ‘Domestic’ (regia Adrian Sitaru) şi ‘Poziţia Copilului (regia Cătălin Peter Natzer), în cazul ambelor genericul de final desfăşurându-se în aplauzele celor prezenţi. Sâmbătă seară, în deschiderea ‘Poziţia Copilului’ a vorbit actorul Adrian Titieni, care a fost un extraordinar susţinător al iniţiativei Festivalul de Film Victoria.

Scena Stadion a fost animată în fiecare seară, după proiecţiile filmelor de lung-metraj, de concerte live. Au cântat Temple Invisible şi We Singing Colors în deschiderea de joi, Cobzality vineri, iar sâmbătă a fost rândul celor de la Robin and The Backstabbers să încânte publicul exploratorilor urbani.

La Casa de Cultură a avut loc sâmbătă, 24 august, şi o conferinţă de presă unde au răspuns la întrebările jurnaliştilor specialişti din domeniu: Cristian Popa şi Iulia Verdeş – actori, Dan Drăghicescu – producător ‘Fata din Transilvania’, Laurenţiu Merişan – reprezentant al Casei de Distribuţie ‘Independenţa Film’, Cătălin Anchidin – reprezentant al Hi Film, Roxana Andrei – regizor.

 Festivitatea oficială de închidere a avut loc duminică, de la 12:00, la Casa de Cultură. Premiul Publicului, o biciletă Pegas, a fost câştigat de documentarul ‘Kapitalism’, produs de Ada Solomon. Reprezentantul HI Film, Catalin Anchidin, a fost prezent la Festival şi a acceptat premiul în numele întregii echipe. Al doilea proiect cinematografic preferat de public a fost scurt-metrajul ‘Fata din Transilvania, produs de Dan Drăghicescu. Foarte populare printre cei prezenţi la festival au fost şi producţiile „Cheful” (r.: Adrian Sitaru), ‘Superman, Spiderman sau Batman’ (r.: Tudor Giurgiu) şi ‘Wonderland’ (r.: Peter Kerek).

Organizatorii şi principalii susţinători ai Festivalului au avut ocazia să mulţumească tuturor celor prezenţi şi să îşi exprime planurile pentru anul următor. Şi povestea nu s-a încheiat aici, deoarece de la 13:00 şi până la 21:00 au urmat alte proiecţii, cea mai aşteptată fiind documentarul ‘Părintele Arsenie Boca’, unde sala a devenit arhi-plină.

And this is the end, my friends! Sfarsitul primei editii, care s-a dovedit a fi un real succes!

De acum, oraşul Victoria e mai colorat!

Victoria 143

 (sursa info: Pink Stripe)

Reclame

2 responses to “victoria de la victoria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: