act ratat

Nu, nu este vorba de un act al unei piese de teatru. Stiti, actul I, actul II, etc.

Actele ratate sau variante ale acestora,  se refera la situatiile in are: citim gresit, pronuntam gresit, luam metroul in sens invers, uitam sau pierdem obiecte si cu care de altfel ne intalnim la tot pasul.

Taticul psihanalizei, Sigmund Freud, a demonstrat ca inconstientul este prezent la toti oamenii si nu constituie apanajul celor atinsi de disfunctia nevrotica. El plaseaza actul ratat in randul fenomenelor psihice, a celor cu sens si respinge teoria hazardului si a intamplarii, prin autoanaliza (Psihopatologia vietii cotidiene).

In prima faza, cand am citit – printre randuri, ce-i drept – despre campania asta, am vrut sa contrazic teoria lui Freud. Pentru ca ea se opune hazardului si intamplarii.

Mai degraba vedeam un act ratat – ca cel cu luatul metroului in sens invers – atunci cand in cursul firesc al unui lucru, intervine un alt factor din exterior.

De exemplu: eu iau metroul de la Basarab la P-ta Romana. Zilnic. Cateodata si de doua ori pe zi. In mintea mea, s-a creat un automatism si iau metroul pur si simplu, fara sa ma gandesc prea mult. Mi s-a intamplat sa-l iau in sens invers, atunci cand am primit un telefon si m-am concentrat asupra discutiei si nu am mai urmat drumul obisnuit. De fapt, nu am judecat absolut deloc, am mers pur si simplu. Este sau nu si acesta un act ratat? Pentru ca intr-un fel contravine cu teoria lui Freud. Evident, daca as fi stat o fractiune de secunda sa ma intreb: unde trebuie sa ajung, nu mi se mai intampla asa.

Cred ca fiecare a avut momente de genul acesta. Sau momente cand nu puteai sa-ti amintesti un nume sau ai uitat de o intalnire. Teoriei lui Freud, de altfel si intemeietorul psihanalizei, demonstreaza ca psihopatologia noastra cea de toate zilele este o tulburare minora a vietii psihice, trecatoare.

Este interesant de citit si de stiut ceea ce are Freud de spus despre actele ratate, sau variante ale acestora. Cu siguranta exista si o latura dura. Ca de exemplu: ce se intampla cand in spatele unui act ratat se afla tendinte autodistructive (sinucigase), caci cu siguranta exista si situatii de genul acesta. Sunt acestea cauzate de conflictele din mintea noastra? De procesul unor tensiuni psihice?

Nu stiu, voi afla. Un lucru este cert: prin autoanaliza, sigur poti raspunde multor intrebari. Eu am aflat cateva raspunsuri de la The Hunger.

Daca vrei si tu sa primesti acces la articole si resurse de genul celui despre care am scris eu astazi, inca te mai poți abona gratuit la TheHunger.ro aici

Reclame

One response to “act ratat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: