3 d(e) lacul lebedelor

Adica Lacul Lebedelor vazut de trei ori. Si in 3D.

Toata lumea a auzit despre libretul baletul lui Tchaikovsky, Lacul lebedelor, sunt convinsa. Povestea printesei transformate in lebada de catre un vrajitor rau, care va redeveni printesa, numai prin iubirea unui print, a facut inconjurul lumii si se regaseste in basmele multor popoare.

Despre ceea ce am vazut recent , intr-o premiera mondiala absolut fascinanta, despre care vreau sa scriu este desigur Lacul lebedelor. Vazut a treia oara, in 3D. Totul s-a intamplat intr-o seara de joi, cand pentru prima data, s-a realizat filmarea 3D a unui spectacol de balet si a fost transmis in 50 de tari din orasul in care a fost creat. Citisem pe RCC despre acest spectacol si evident ca m-am dus. Nu m-a impresionat foarte tare ca James Cameron era regizorul acestei transmisiuni, asa cum a aparut in toate comunicatele de presa. Apropos nu era el trecut pe generic, ci compania lui. M-au impresionat puternic teatrul care il transmitea si protagonistii.

Acesta versiune a spectacolului reuneste incredibilul geniu muzical al lui Tchaikovsky precum si coregrafia spectaculoasa creata de Lev Ivanov. Liric, misterios si dramatic, Teatrul Mariinsky creeaza o lume imaginara in care Printul Siegfried si Printesa – Lebeda Odette isi declara dragostea, cucerind fortele raului.

Cu putin inainte de inceperea transmisiunii, deja se auzeau vocile spectatorilor, comentariile, blitzurile, etc – nu intelegeam nimic – iar mai apoi, in deschidere am fost plimbati prin Sankt Petersburg, ne-a fost prezentat Teatrul Mariinsky , care in urma cu mai bine de 100 de ani a tinut premiera acestui spectacol pe care urma sa-l vad. Era o seara speciala. Erau sarbatoriti 275 de ani de la inceputurile baletului rus.

Am fost intampinati pe covorul rosu de balerinii protagonist si de dirijor, care cu greu isi ascundeau emotiile, dar care purtau o noblete absolut incantatoare!

As putea sa-l numesc un spectacol metafora despre care nu prea am ce sa comentez. Da, e-adevarat, in timpul celor 3 acte si in pauze, nu am auzit niciun telefon mobil sunand!

Mai mult decat atat, am fost purtati pe minunata muzica lui Tchaikovsky, intr-o coregrafie splendida, intr-o poveste demult scrisa si transmisa multor generatii. Povestea era aceeasi. Depindea de noi cum o simteam.

Lacul lebedelor – balet in 3 acte si 4 scene

Distributie:

Odette/Odile: Ekaterina Kondaurova

Printul Siegfried: Timur Askerov

Printesa Regenta: Elena Bazhenova

Printul Tutor: Andrei Yakovlev

Rohbart: Andrei Yermakov

Bufonul: Vasily Tkachenko

 

Anunțuri

2 responses to “3 d(e) lacul lebedelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: