fantasmagoria

Joi seara, am fost timp de o oră și-un pic Ambasadoarea Republicii Culturale Chineze, într-o misiune importantă la Teatrul de pe Lipscani.

Motivul pentru care am fost trimisă acolo a fost spectacolul Fantasmagoria.

Înainte de începerea piesei, ca o adevărată Ambasadoare care își onorează funcția, am avut o conversație cu tineri reprezentanți de seamă ai dansului din Republica Moldova. De la ei am aflat ce frustrări au dansatorii profesioniști, dar și ce satisfacții au, în urma unui spectacol. A fost o discuție interesantă, care ar fi putut să se prelungească mult, dacă luminile nu se stingeau și nu începea muzica : era semn că miracolul avea să se întâmple!

Spun miracol, pentru că prin definiție, fantasmagorie înseamnă priveliște fantastică. Spectacol ireal. Ceea ce s-a și dovedit a fi! Astfel, pe scena Sălii Rapsodia, irealul a devenit real. Că doar acesta este scopul teatrului până la urma: de a face vizibilă, lumea invizibilă. Cea mai mare parte a oamenilor crede că ceea ce este vizibil dă putere. Or, adevarata putere e ceea ce e invizibil!

Am trăit momente unice cu iz parizian, am fost purtați în pași de vals, apoi pe muzică rusească și tango pasional în povești din trecut, cu multă zăpadă și creaturi stranii, într-o competiție a unor bărbați haioși care încercau să cucereasca o tânără domnița. O domniță jumătate înger, jumătate demon – muza care dădea culoare și sens competiției celor trei. Din iarna viscolită și cenușie, pe aceleași acorduri sublime, ne-am trezit într-o primăvara vie, plină de culoare și voia bună.

Odată cu zâmbetele, culorile și veselia care au inundat scena, ne-am prins și noi în jocul lor (joc la propriu cu un balon uriaș aruncat în sală, publicului prezent și apoi fluturilor – actorii de pe scenă) moment în care inimile ni s-au umplut de bucurie.

Am fost martorii unei creații de pantomimă stranie și fascinantă, alături de cei patru protagoniști talentați și creativi: Vadim Rusu (cel care semneaza și regia spectacolului), Nadeja Dimitriu (este și autoarea coregrafiei impresionante), Petru Ciobanu și Petre Voicu. Aceștia vor continua cu siguranță seria de spectacole marca Dan Puric.

 

Reclame

3 responses to “fantasmagoria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: