eu sunt provizoriu aici

Eu sunt provizoriu aici este replica mea favorita din spectacolul ‘Spitalul comunal’ regizat de Felix Alexa.

Sase personaje din salonul sase sunt in cautarea identitatilor. Amnezici, o muta, un operat de apendicita – provizoriu in salon – si un William. Shakespeare sau Puskin? Nici el nu stie. Este o intrebare la care nu stie sa raspunda,  pentru ca parerile sunt impartite. Are insa incredere in ceea ce crede despre viata: ‘are sens doar daca e scrisa’.

Acestea sunt personajele cheie in jurul carora Hristo Boicev isi construieste povestea. Din cand in cand le condimenteaza cu aparitia unui medic si a unei asistente, ale unor raiduri ale aliantei si cu nevasta batranului amnezic. De altfel, amnezicii lui Alexa sunt: un presupus colonel, un batran care isi recunoaste sotia si isi aminteste de rudele lui, un tanar care cunoaste aproape totul despre Elvetia si un tip care este provizoriu acolo, care trebuie operat de apendicita. Toti cu crize de nebunie temporara si umor fin.

Povestea este despre  oameni si pentru oameni. Despre cat sunt de suferinzi si cum se pot vindeca ei. Emotionant este ca, desi bolnavi si nestiind motivul exact pentru care se afla acolo, sau il stiu partial, ei gasesc ceva sau cineva in care sa spere. Acel cineva care ii va elibera.

Decorul in care isi spun povestea este sumbru. Este o radiografie perfecta a societatii bolnave in care traim. Dar cum orice poveste, nu e poveste daca nu are si ceva feeric, aici ne intalnim cu ‘Micul print’ si cu ‘Cenusareasa’. Aparitii uluitore intr-o poveste care nu se vrea a fi comica.

Regizorul se joaca inteligent cu planurile, amesteca fictiunea cu nonfictiunea, fara a oferi raspunsuri la final; lucru care demonstreaza de fapt – toata aceasta poveste a lui Boicev – ca scrisul poate crea o realitate mai rea decat cea in care traim.

‘Spitalul comunal’ de Hristo BOICEV

Regia: Felix ALEXA

Scenografia: Nina BRUMUSILA

Distributie: Razvan VASILESCU, Valentin URITESCU, Marius MANOLE, Marius STANESCU, Adela MARCULESCU, Paul CHIRIBUTA, Andrei HUTULEAC,  Raluca  APRODU, Andrea VASILE / Florentina TILEA, Maria JUNGHIETU,  Alexandru CHINA, Alex STEFANESCU, George ROTARU, Cosmin Teodor PANA.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: