mit

Ce este un mit?

MIT, mituri, conform dex, substantiv neutru = poveste fabuloasa care cuprinde credintele popoarelor (antice) despre originea universului si a fenomenelor naturii despre zei si eroi legendari, etc…

Si mai scriau ei acolo si altele. Origini, alea-alea.

Sa revenim. La mit. Dati exemplu de un mit. Dar un mit dintr-asta mai din zielele noastre. Pana va ganditi, eu va povestesc despre o piesa pe care am vazut-o aseara (28 februarie) la ArCub.

‘Vitelul de aur’ se numeste. Nu, nu o sa intreb acum ce-i ala un vitel de aur.

Recunosc ca nu stiam mare lucru despre piesa. Auzisem de ea, stiam ca a aparut cartea impreuna cu un ziar candva anul trecut si cam atat. Asta a fost prima data cand mi s-a spus sa merg sa vad piesa.

‘Cine joaca si cine a pus-o in scena?’ am intrebat-o pe prietena mea.

‘Dan Radulescu, Smaranda Caragea si mai multi pe care i-ai mai vazut si e regizata de Eugen Gyemant. Ceea ce este foarte misto la piesa asta este ca echipa este foarte tanara si talentata. Incepand cu actorii, continuand cu regizorul si nu in ultimul rand cu scenografii.’

‘Superb’, am zis si m-am decis sa o vad.

Textul apartine unor scriitori rusi. Celebri Ilf si Petrov. Nu am citit eu prea multa literatura rusa si nu sunt innebunita dupa ea, dar la piesa asta am ras mult. Este haioasa. Textul este haios. Este povestea unui escroc. De fapt, este povestea a trei escroci care dorind sa scape de construirea socialismului se decid sa stranga un million de ruble si sa plece la Rio de Janeiro.

De fapt, este povestea pe care o traim si noi in zilele noastre. Fiecare dintre noi viseaza la ceva mai bun si incearca sa obtina acel ceva prin puteri proprii. Daca suntem sau nu escroci asta stie fiecare.

Strainatatea este un MIT. La fel ca si viata de apoi. Cei ce ajung acolo, nu se mai intorc niciodata!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: